MAFM'de Birinci Şahıs Belgeselleri



Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi her programında bir hafta belgesellere yer vermeyi sürdürüyor. Bu sefer Türkiye’den ve dünyadan kişisel hikayeler içeren 6 belgesel 14-18 Aralık 2009 tarihleri arasında Birinci Şahıs Belgeselleri adı altında Mithat Alam Film Merkezi’nde izlenebiliyor.

DocIstanbul ile birlikte oluşturulan seçki 14 Aralık Pazartesi günü Terrence Davies’in 2008 yapımı filmi Of Time and The City ile başlıyor. Yönetmenin şehri Liverpool üzerine hikayelerin anlatıldığı film hatıralar, şiir ve hafıza üzerine düşündürüyor.

Yeni Dalga’nın babaannesi Agnès Varda’nın 2008 yapımı son derece kişisel filmi Agnès’in Plajları film yapmak için sadece hayal gücünü kullandığını söyleyen bir yönetmenin çocukluk anılarından başlayarak hayal gücünü besleyenleri tanıtıyor bizlere.  Agnès’in Plajları 15 Aralık Salı günü izleyiciyle buluşuyor.

Birinci Şahıs Belgeselleri’nde 16 Aralık Çarşamba günü iki film ve bir söyleşi var. Saat 16.00’da Alisa Lebow ve Cynthia Madansky’nin yönettikler Treyf izleyici ile buluşacak. Treyf iki lezbiyen Yahudi kadının Siyonizm, anti-semitizm ve homofobi içinde boğulan kadınlara  kalıpları sorgulamaları üzerine çağrıları.

Günün ikinci filmi ise saat 18.00’de gösterilecek olan Nahide’nin Türküsü. Berke Baş’ın anneannesi Nahide ve şehri Ordu’nun konuşulamayan tarihi üzerine hazırladığı filmi, Türkiye’de ancak 2000’li yılların ortalarında konuşulmaya başlanan Ermeni meselesine kişisel bir kapı açıyor. Berke Baş gösterimden sonra filmi üzerine konuşmak için MAFM'de olacak..

Seçkinin beşinci filmi Arnaud Desplechin’in 2007 yapımı filmi L’Aimée. Kalabalık bir ailenin bir hastalık vesilesiyle bir araya gelmesini anlatan filmde yönetmen, müthiş bir dürüstlükle izleyiciyi kendi evine davet ediyor ve akrabalarıyla tanıştırıyor. Film, 17 Aralık Perşembe günü saat 18.00’de Mithat Alam Film Merkezi’nde.

1977 yapımı Chantal Akerman filmi News From Home, seçkinin 18 Aralık Cuma günü gösterilecek olan son filmi. Akerman, filminde mektuplarla kurulan dramatik ilişkiye kamerasını çeviriyor. Annesinin Akerman’a yazdığı mektupların okunmasından oluşan film, evden uzakta olmanın, dış seslerin ağırlığını anlatıyor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder